Zorgen over de baby/spoed?

Zorgen? Wij denken met je mee, neem laagdrempelig contact met ons op.

Wanneer bellen

Is ons praktijknummer niet direct bereikbaar luister dan naar de spoedoptie op de voicemail en maakt daar gebruik van.

In het algemeen geldt dat je ons altijd moet bellen als:

  • Bij vaginaal bloedverlies
  • Bij hoofdpijn, sterretjes zien, braken, pijn in de bovenbuik of pijn tussen de schouderbladen
  • Bij minder bewegingen van je kind dan anders (zie ook Minder voelen bewegen)
  • Nog geen 37 weken zwanger en je denkt dat je aan het bevallen bent
  • Bij vruchtwaterverlies
  • Als je vragen hebt of je ongerust bent.

Soms zal je merken dat je twijfelt of iets spoed is of niet, wij vinden het prettig als je dat even overlegd met ons. Soms is een telefoontje al voldoende voor jou om weer gerust te zijn.

Instructies over bellen als de bevalling is begonnen na 37 weken kun je terugvinden bij de informatie over de bevalling en zullen wij met jullie bespreken. Dit is ook afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en jouw eigen inschatting op dat moment.

Contact opnemen met je verloskundige – signalen

 Stuitligging

Aan het einde van de zwangerschap liggen de meeste baby’s met het hoofdje naar beneden. Dit heet een ‘hoofdligging’. Als je baby met zijn billen naar beneden ligt noemen we dat een stuitligging. Een stuitligging geeft meer kans op complicaties tijdens en na de bevalling.

Baby’s bewegen regelmatig in het vruchtwater en veranderen vaak van ligging. Rond de 36 weken liggen de meeste babys in hoofdligging en nog 3-4% in stuitligging. Rond 30 weken ligt nog ongeveer 25% van de kinderen in stuitligging.

Een stuitligging is goed door uitwendig onderzoek van de buik op te sporen. Bestaat er twijfel over de ligging van de baby tijdens de laatste weken van de zwangerschap dan zullen we met echo bekijken hoe het kindje ligt.

Als er een stuitligging (of eventueel een dwarsligging) is vastgesteld zullen we samen bespreken wat hiervan de consequenties voor de bevalling kunnen zijn en of draaien van het kindje (versie) gewenst is.

Draaien ook wel versie genoemd vindt in deze regio meestal plaats in het geboortecentrum in Venlo.

Voor het draaien van de baby wordt een infuus ingebracht waardoor je weeënremmers krijgt toegediend. Dit maakt de baarmoeder zo soepel mogelijk. Er wordt voor en na het draaien een hartfilmpje (CTG) van de baby gemaakt ter controle van jullie kindje.

Folder stuitligging en draaien VieCuri Venlo

Een andere manier om het kindje van stuitligging naar hoofdligging te laten draaien is door acapunctuur/moxatherapie toe te passen. Dit kan plaatsvinden vanaf 33 weken.

Moxatherapie kan o.a. plaatsvinden in Maasbree in het Paramedisch Centrum.

Groeivertraging

De groei van jullie kindje houden we in de gaten door tijdens iedere controle door uitwendig onderzoek van je buik de hoogte en vulling van je baarmoeder te beoordelen. Dit doen we door voelen en meten van de baarmoeder (vanaf 26 weken). Meestal geeft dit voldoende indruk van de groei van jullie kindje. Daarnaast wordt rond 32 weken de grootte van de baby met echo beoordeeld.

In sommige gevallen wordt er (regelmatig) een echo gemaakt:

  • als er aanwijzingen zijn dat je kind niet goed groeit,
  • als je eerder een kind hebt gekregen dat te klein werd geboren,
  • als de hoogte van de baarmoeder bij jou moeilijk te meten is of minder betrouwbaar is door overgewicht.

Voor het onderzoek is het belangrijk dat de omstandigheden steeds zoveel mogelijk hetzelfde zijn. Je benen gestrekt tijdens het meten en een lege blaas.

Soms blijkt dat een kindje achter blijft in groei.

Groeivertraging heeft verschillende oorzaken. Meestal ontstaat groeivertraging pas in het laatste trimester van de zwangerschap, dus ongeveer vanaf 26 weken. De belangrijkste oorzaak van groeivertraging is een slecht functionerende moederkoek (placenta). Dit kan komen door problemen bij de moeder zoals hoge bloeddruk.  Roken speelt een hele belangrijke rol bij groeivertraging. Stoppen met roken is daarom erg belangrijk. Het heeft zelfs nog nut om te stoppen vlak voor je bevalling!

Soms is er sprake van een infectie als reden van groeivertraging of blijkt er iets aan de hand te zijn met de gezondheid van het kindje.

Onderzoek naar de oorzaken van groeivertraging en ook de verdere controle op conditie en groei van het kindje vinden plaats bij de gynaecoloog.

Groeivertraagde kinderen hebben minder reserves in de zwangerschap, tijdens de bevalling en daarna. Dat betekent dat ze een grotere kans op problemen hebben. Soms wordt daarom de bevalling ingeleid, soms zelfs voor de uitgerekende periode (voor 37 weken).

Minder voelen bewegen

Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog heel zwak maar worden sterker naarmate de baby groeit. ‘Leven voelen’ wordt dit ook wel genoemd. Het is leuk en belangrijk de bewegingen van je baby te leren kennen. Zo merk je snel genoeg wanneer er iets verandert en wanneer je contact moet opnemen met ons.

Elke dag voelen

Leven voelen ervaart ieder vrouw anders. Vanaf ongeveer 28 weken zwangerschap zul je iedere dag je baby kunnen voelen bewegen. Als de moederkoek aan de voorkant van de baarmoeder ligt, kun je de baby tot 28 weken minder goed voelen. Na 28 weken worden de bewegingen van je baby zo krachtig dat je de bewegingen voelt. Ook kan je houding van invloed zijn op het voelen bewegen van je baby. Als je ligt zul je je kind beter voelen bewegen dan als je staat. Roken, alcohol en drugsgebruik zijn ook van invloed op het voelen bewegen van je baby.

Wat doe je als je je baby anders, minder of niet beweegt?

  • Tot 24 weken
    Niet alle vrouwen voelen dagelijks leven in hun buik. Heb je na 24 weken je baby nog niet gevoeld? Neem dan contact op met ons.
  • Van 24 tot 28 weken

In deze periode is het patroon van bewegingen van je baby per dag nog erg verschillend. Twijfel je of je baby wel voldoende voelt, neem dan contact op met ons.

Vanaf 28 weken
Nu moet je de baby elke dag regelmatig kunnen voelen. Als je baby minder beweegt dan normaal, neem dan de tijd om beweging in je buik te voelen. Als je op je linkerzij ligt, voel je je baby het best. In die houding is de doorbloeding van de placenta het meest optimaal.

Ga 2 uur op je linkerzij liggen

Voel je minder dan 10 bewegingen deze 2 uur of twijfel je over de kracht van de bewegingen en ben je niet gerustgesteld?

Neem dan meteen contact op met ons. Wacht niet tot de volgende dag!

Eind van de zwangerschap

Aan het eind van de zwangerschap heeft je baby steeds minder ruimte om te schoppen. Het heftige schoppen gaat over in het voelen schuiven. Hij kan niet meer alle kanten op bewegen en de bewegingen kun je daardoor als minder hevig ervaren. Je baby slaapt vaak. Op die momenten beweegt hij nauwelijks. Toch is het belangrijk dat je je baby voldoende voelt bewegen. Hierbij telt elk schopje dat je voelt mee. Alle bewegingen tellen als een ‘schop’, behalve de hik. Verschillende bewegingen op hetzelfde moment moet je beschouwen als één ‘schop’. De beste manier om de bewegingen te voelen is om ontspannen te gaan liggen of te zitten en je te concentreren op de bewegingen. Als je baby slaapt, kun je hem wakker maken door zacht op je buik te duwen.

Folder je baby voelen bewegen

 

Enkele lieve reacties