Kinderwens

De gezondheid van de baby begint al vóór de bevruchting plaatsvindt.
Hebben jullie een kinderwens dan kan het goed zijn om te bekijken wat jullie zelf kunnen doen om jullie kindje een zo goed mogelijke start te geven.

Daarom bieden wij in de praktijk ook kinderwens consulten aan. Dit is een eenmalige afspraak bij voorkeur met jullie samen. Tijdens de consult ontvangen jullie adviezen ten aanzien voeding, gebruik van vitaminen, medicijngebruik en risicofactoren uit werk, familie, alcohol en drugs.

Deze fase in jullie leven is ook heel leuk en spannend. Vragen, wensen en  angsten, heel normaal daar staan we ook even bij stil.

Ter voorbereiding op dit consult vragen wij jullie de zwangerwijzer in te vullen en mee te nemen naar het consult of voorafgaand aan ons te mailen.

Er zijn mogelijkheden om een afspraak in te plannen waarbij jullie niet gezien worden door andere zwangeren.

Het tarief voor dit consult bedraagt in 2017…. Euro.

Dit consult wordt in 2017 door bepaalde zorgverzekeraars vergoed.

Wij vinden het heel belangrijk dat informatie iedereen bereikt die dat nodig heeft.

Daarom bieden wij naast dit consult aan diegene die geen vergoeding voor dit consult ontvangen de mogelijkheid om een telefonisch consult af te spreken om kort eventuele risico’s in kaart te brengen en adviezen hierin te ontvangen.

Zwanger worden willen de meeste mensen zo snel mogelijk. 80-90 % van de vrouwen wordt binnen 1 jaar zwanger. Soms duurt dit langer dan gemiddeld. Wanneer je 1 jaar probeert zwanger te worden, maar een zwangerschap uitblijft kan je je bij huisarts of verloskundige te melden. Zo nodig kun je doorverwezen worden naar de gynaecoloog voor verdere onderzoeken.

Wanneer blijkt dat de kans op een spontane zwangerschap heel klein is kan een vruchtbaarheidsbehandeling voorgesteld worden. Dit kunnen verschillende trajecten zijn waarin je lichamelijk, maar zeker ook mentaal een hoop te verwerken krijgt. Om meer informatie te krijgen over vruchtbaarheidsproblemen en de mogelijke vruchtbaarheidsbehandelingen, verwijzen we je naar de website van Freya; de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.

Ken je lichaam

Menstruatiecyclus

Als je de wens hebt om zwanger te worden is het fijn om meer kennis te hebben van je menstruatiecyclus. Het helpt  bij het herkennen van je vruchtbare dagen, rondom de eisprong. In een gemiddelde cyclus van 26-33 dagen heb je maar 24uur de tijd om de eicel te bevruchten, dus enige kennis kan handig zijn om te weten wanneer je zwangerschapskansen het grootst zijn!

Jouw cyclus

Om te weten wanneer je vruchtbaar bent is het handig om de 1e dag van je laatste menstruatie op te schrijven. Als het bloedverlies van je menstruatie is gestopt, begint je baarmoeder met zijn maandelijkse voorbereiding op een mogelijke zwangerschap. De eisprong vindt ongeveer 14 dagen plaats voordat je menstruatie op gang komt, ongeacht de lengte van je cyclus. Indien je een kortere of langere cyclus hebt dan schuift de dag van ovulatie op. Bij een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen, is de eisprong zo’n 2 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Heb je bijvoorbeeld een cyclus van maar 24 dagen, dan vindt de ovulatie plaats rond dag 10 van je cyclus. De vrijgekomen eicel leeft 24 uur. Zaadcellen leven 48 – 72 uur. Word je deze cyclus niet zwanger, dan wordt het slijmvlies weer afgestoten en word je weer ongesteld.

Ovulatie

Rond de 14e dag kiest je lichaam een eitje dat wordt uitgestoten om verder te groeien. Dit is het moment om zwanger te raken. Sommige vrouwen voelen deze eisprong aan een krampachtige pijn. Of ze krijgen extra zin om te vrijen. Merk je niets? Neem dan elke ochtend voordat je opstaat je temperatuur op. Na de eisprong stijgt je lichaamstemperatuur namelijk met 0,3 graden. Vlak voor je menstruatie daalt je temperatuur weer. Je kunt zodoende een eigen curve bijhouden. Er zijn ook ovulatietests te koop.

Afscheiding

Normaal gesproken sluit een slijmprop je baarmoeder af om je te beschermen tegen bacteriën. Tijdens je vruchtbare periode is het slijmvlies van je baarmoeder anders van samenstelling. Hierdoor kunnen zaadcellen sneller naar je eileiders. Je merkt misschien dat je vaginale afscheiding wat waterig en draderig is in plaats van de wat dikkere wittige afscheiding die je anders hebt.
Wil je meer lezen over ‘Zwanger worden’? Lees dan het uitgebreide, betrouwbare boek van Mariel Croon.