Kinderwens

Graag snel en gezond zwanger worden? Maar ook voorkomen van risico’s voor je eigen gezondheid of voor het kindje en voorkomen van een miskraam.

Allemaal redenen om een kinderwens consult af te spreken.

Dit is een eenmalige afspraak bij voorkeur met jullie samen. Tijdens de consult ontvangen jullie adviezen ten aanzien voeding, gebruik van vitaminen, medicijngebruik en risicofactoren uit werk, familie, alcohol en drugs. Maar ook op welk moment ben je vruchtbaar, welke rol speelt seksualiteit daarin en wat kan de aanstaande vader doen?

Ter voorbereiding op dit consult vragen wij jullie de zwangerwijzer in te vullen en mee te nemen naar het consult of voorafgaand aan ons te mailen.

Er zijn mogelijkheden om een afspraak in te plannen waarbij jullie niet gezien worden door andere zwangeren.

Dit consult wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed.

Wij vinden het heel belangrijk dat informatie iedereen bereikt die dat nodig heeft.

Daarom bieden wij naast dit consult aan diegene die geen vergoeding voor dit consult ontvangen de mogelijkheid om een telefonisch consult af te spreken om kort eventuele risico’s in kaart te brengen en adviezen hierin te ontvangen.

Zwanger worden willen de meeste mensen zo snel mogelijk. 80-90 % van de vrouwen wordt binnen 1 jaar zwanger. Soms duurt dit langer dan gemiddeld en zou je graag meer willen weten over de redenen daarvan en eventuele oplossingen. Bespreek met de huisarts wanneer een verwijzing naar de gynaecoloog nodig is. Daarnaast of daarbij kan Marloes jullie informeren over de mogelijkheden die er op natuurlijke wijze zijn om de kans op zwanger worden te vergroten. Denk aan voeding en lifestyle, supplementen en inzicht in je eigen lichaam qua vruchtbaarheid voor vrouw en man. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Meer informatie over vruchtbaarheidsbehandelingen.

 

Ken je lichaam

Menstruatiecyclus

Als je de wens hebt om zwanger te worden is het fijn om meer kennis te hebben van je menstruatiecyclus. Het helpt  bij het herkennen van je vruchtbare dagen, rondom de eisprong. In een gemiddelde cyclus van 26-33 dagen heb je maar 24uur de tijd om de eicel te bevruchten, dus enige kennis kan handig zijn om te weten wanneer je zwangerschapskansen het grootst zijn!

Jouw cyclus

Om te weten wanneer je vruchtbaar bent is het handig om de 1e dag van je laatste menstruatie op te schrijven. Als het bloedverlies van je menstruatie is gestopt, begint je baarmoeder met zijn maandelijkse voorbereiding op een mogelijke zwangerschap. De eisprong vindt ongeveer 14 dagen plaats voordat je menstruatie op gang komt, ongeacht de lengte van je cyclus. Indien je een kortere of langere cyclus hebt dan schuift de dag van ovulatie op. Bij een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen, is de eisprong zo’n 2 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Heb je bijvoorbeeld een cyclus van maar 24 dagen, dan vindt de ovulatie plaats rond dag 10 van je cyclus. De vrijgekomen eicel leeft 24 uur. Zaadcellen leven 48 – 72 uur. Word je deze cyclus niet zwanger, dan wordt het slijmvlies weer afgestoten en word je weer ongesteld.

Ovulatie

Rond de 14e dag kiest je lichaam een eitje dat wordt uitgestoten om verder te groeien. Dit is het moment om zwanger te raken. Sommige vrouwen voelen deze eisprong aan een krampachtige pijn. Of ze krijgen extra zin om te vrijen. Merk je niets? Neem dan elke ochtend voordat je opstaat je temperatuur op. Na de eisprong stijgt je lichaamstemperatuur namelijk met 0,3 graden. Vlak voor je menstruatie daalt je temperatuur weer. Je kunt zodoende een eigen curve bijhouden. Er zijn ook ovulatietests te koop.

Afscheiding

Normaal gesproken sluit een slijmprop je baarmoeder af om je te beschermen tegen bacteriën. Tijdens je vruchtbare periode is het slijmvlies van je baarmoeder anders van samenstelling. Hierdoor kunnen zaadcellen sneller naar je eileiders. Je merkt misschien dat je vaginale afscheiding wat waterig en draderig is in plaats van de wat dikkere wittige afscheiding die je anders hebt.
Wil je meer lezen over ‘Zwanger worden’? Lees dan het uitgebreide, betrouwbare boek van Mariel Croon.

 

 

Enkele lieve reacties