Regelen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal zaken die wij jullie adviseren om te regelen.

  1. Deelnemen aan Moeders voor Moeders is het eerste wat je kunt doen als je dat wil.

Geluk kun je delen moeders voor moeders wil de kinderwens van stellen met vruchtbaarheidsproblemen vervullen

Moeders voor moeders is een organisatie die urine inzamelt van zwangere vrouwen. Uit de urine kan het hormoon hCG worden gewonnen. hCG wordt gebruikt als onderdeel van het behandeling van vruchtbaarheidsproblemen. Ben je nog geen 12 weken zwanger en wil jij ook meehelpen bij het verzamelen van hCG dan kan jij je aanmelden bij moeders voor moeders.

  1. Bloed laten prikken.

Er worden aan het begin van de zwangerschap een aantal zaken in het bloed bepaald. Wij raden aan om dit tussen 12 en 14 weken te laten prikken. In je bloed wordt gekeken naar ziektes die van invloed zijn op je kindje. Heb je bezwaar tegen het controleren van een van de ziektes dan moet je dat aangeven. De volgende dingen worden tijdens het bloedonderzoek bepaald:

  • Bloedgroep
  • Rhesusfactor
  • Syfilis/Lues(geslachtsziekte)
  • Hiv
  • Hb(bloedarmoede)
  • Glucose(suikerziekte)
  • Hepatitis B
  • Irregulaire antistoffen

Bloedprikken dient niet nuchter te gebeuren, dus eet voor het prikken normaal.

Nederland is het eerste land ter wereld waar prenataal standaard de bloedgroep van de bay wordt bepaald bij rhesus negatieve zwangeren. Goed nieuws want hierdoor wordt maar liefst 40% minder vaak anti D toegedient.

Meer informatie over de rhesusfactor kun je vinden op Rhesusprik. Sinds 2012 wordt niet alleen de rhesus D factor bepaald in de bloedgroep maar ook de rhesus c factor.

  1. Kraamzorg regelen.

Wij raden aan om de kraamzorg te regelen tussen 12 en 16 weken zwangerschap. Dit kan bij onderstaande organisaties:

  1. Erkenning.

Ben je niet getrouwd dan bestaat de mogelijkheid voor de vader om de baby te erkennen. Je moet de erkenning regelen op de gemeente. Het is verstandig om de erkenning al tijdens de zwangerschap te regelen. Op het moment van erkenning kan direct bepaald worden welke achternaam het kind krijgt. Erkenning kan van belang zijn voor het erfrecht, de nationaliteit, het bepalen van het omgangsrecht en het ouderlijk gezag. Ouderlijk gezag kan schriftelijk aangevraagd worden bij het kantongerecht nadat het kind is geboren.

  1. Huisarts en apotheek.

Het is belangrijk dat je de huisarts en je apotheek op de hoogte brengt van je zwangerschap, zodat hij of zij er rekening mee kan houden bij bijvoorbeeld het voorschrijven van bepaalde medicatie.

  1. Kinderopvang.

Het is verstandig om al tijdens de zwangerschap informatie in te winnen bij de verschillende kinderopvangcentra (of andere vormen van opvang) en je al aan te melden. Mogelijk is er een wachtlijst.

  1. Aanmelding zwangerschapscursus.

Kijk voor de zwangerschapscursussen bij Cursus.

Enkele lieve reacties