Papa’s

Aanstaande papa’s, welkom!

Over een aantal maanden word je vader. Vaak was dat een hele bewuste keuze maar ondanks dat is het heel normaal dat je nog wat onzeker bent of het nu zo’n goed idee was en er wat benauwd van voelt. Logisch want t is ook niet niks. Veel aanstaande vaders maken zich net wat meer zorgen over financiële zaken en zekerheid van baan. Daarnaast zal je relatie met je partner veranderen. Al met al roept dat soms wel wat negatieve gevoelens op. Je bent zeker niet de enige en vooral: het zegt niets over hoe jij zal gaan zijn als vader.

Het kan helpen om t er eens over te hebben met andere vaders of met de aanstaande opa’s.

Er is ook steeds meer te lezen over dit onderwerp. Bijvoorbeeld het boek geschreven door David Borman ‘Aanpakken voor Aanstaande vaders’.

Wanneer de eerste weken van de zwangerschap voorbij zijn zal je waarschijnlijk gewend raken aan de nieuwe situatie. Je zal steeds meer gaan genieten van het feit dat je vader wordt. Zet je zorgen opzij en geniet van dat kindje daarbinnen. Een uniek, klein mensje van jullie samen!

Een band opbouwen met je kindje

Een band met een baby opbouwen tijdens de zwangerschap is voor een vrouw makkelijker dan voor een man. Een vrouw draagt het kindje negen maanden bij haar. Zij voelt de kleine als eerste bewegen. Als man bouw je een band op door bijvoorbeeld mee te gaan naar de controles bij de verloskundige (dat hoeft niet iedere keer maar mag natuurlijk wel!) het hartje te horen kloppen, je kindje te voelen trappelen in de buik, te praten tegen de kleine (je kan de baby in de buik laten wennen aan jouw stemgeluid), de babykamer in te richten en samen in boeken of op sites te kijken hoe groot jullie kindje nu al is en hoe ver de ontwikkeling is.

De bevalling

De bevalling kan ook bij aanstaande papa’s vooraf angst oproepen. Dat te maken met het gevoel niet helemaal te weten wat er op jullie af gaat komen en onzekerheid over jouw rol in dat proces. Het helpt om je te verdiepen in wat er gebeurd tijdens een bevalling, heb het samen met je partner hierover. En kom mee naar het gesprek dat jullie samen hebben met ons over de bevalling en geef aan hoe jij hierin staat.

Tijdens de bevalling is het fijn als je jouw partner op een positieve manier kunt steunen. Hoe het proces ook verloopt, er voor haar zijn en oog hebben voor haar behoeften is voldoende! Zij zal aangeven wat ze graag wil en niet wil. Luister naar haar en toon begrip. Als ze het moeilijk heeft helpt medelijden niet, probeer haar vertrouwen te geven dat zij het aankan en er altijd oplossingen zijn.

Een knuffel, een kus, massage van de rug, aangeven van een koud washandje of wat drinken en iets kleins te eten halen zijn praktische voorbeelden van dingen die je kunt doen. Maar er zijn ook zeker een heleboel vrouwen die het prettig vinden als je alleen maar er bent.

Het kraambed

De dagen na de geboorte helpt de kraamverzorgster jou en je partner met de verzorging van jullie baby. Gelukkig maar, want dit een spannende en intensieve periode. De meeste vaders krijgen van hun werkgever vaak maar twee tot vier dagen vrij. En dat is niet veel, want vooral als je voor het eerst ouders bent geworden, kun je nog heel wat leren van de kraamverzorgster.

Probeer daarom niet pas vrij te nemen als de kraamverzorgster na acht dagen weer weg is, maar plan ook wat tijd in op het moment dat ze er nog is.

Geniet

Vaders hebben het vaak druk tijdens de eerste dagen na de bevalling. Het regelen van de geboortekaartjes en de aangifte op het gemeentehuis, de telefoontjes die er komen, de boodschappen… Probeer deze klusjes bij voorkeur op één dag te doen, zodat je de rest van de vrije dagen overhoudt om te genieten van de tijd met je gezin.

 Bezoek

Een bevalling kost niet alleen voor energie voor je partner, ook voor jou is dit een heftige periode. Probeer te bedenken samen met je partner hoeveel bezoek jullie willen ontvangen en wanneer. Bij het oudste kindje ervaren veel ouders de kraamvisite in de eerste week als veel.

 

Enkele lieve reacties