Misoprostol (cytotec)

Misoprostol is eigenlijk een middel dat wordt voorgeschreven om maagzweren te voorkomen. Maar het is ook in staat om een miskraam op te wekken. Officieel staat misoprostol niet geregistreerd om toe te dienen om een miskraam op te wekken. Maar in de meeste ziekenhuizen (zo niet alle) wordt het middel wel voor dit doel voorgeschreven. Enkele tabletten misoprostol worden vaginaal ingebracht waarna bij ongeveer 90% van de vrouwen een miskraam op gang wordt gebracht. Meestal ontstaat bloedverlies binnen 24 uur na het inbrengen van de tabletten. Het verloop van de miskraam is vergelijkbaar met een natuurlijke miskraam en zal thuis plaatsvinden. Bij ongeveer 10% van de mensen zal alsnog een curettage moeten plaatsvinden, omdat de miskraam niet compleet blijkt te zijn. Deze mensen houden bloedverlies en/of buikpijn en er kan op een echo nog weefsel zichtbaar zijn.

10% Van de vrouwen die misoprostol hebben toegedient gekregen merken geen effect. Er bestaat dus een kans van ongeveer 80% dat door toediening van misoprostol een curettage kan worden voorkomen.
De meest voorkomende bijwerkingen van misoprostol zijn diaree, duizeligheid en hoofdpijn. Het is mogelijk dat je vanwege het gebruik van bepaalde medicatie of het bestaan van bepaalde aandoeningen niet in aanmerking komt voor het toedienen van misoprostol.

Enkele lieve reacties