Als de miskraam in gang is

Meestal verstrijkt er enige tijd tussen het ontstaan van de miskraam en het krijgen van bloedverlies. Over het algemeen zal het bloedverlies geleidelijk aan toenemen, dit duurt vaak enkele dagen maar kan ook wat langer duren. Gebruik maandverband hiervoor en geen tampons (mogelijk meer kans op infectie). Daarnaast raden wij af om in bad te gaan of om warmte tegen de buik te houden (mogelijk meer kans op meer bloedverlies). Op een gegeven moment zal het bloedverlies toenemen en kan ook krampende buikpijn ontstaan. Is het vruchtje al vrij groot dan is er meestal duidelijke buikpijn aanwezig. Als pijnstiller mag bijvoorbeeld paracetamol worden gebruikt. In enkele uren tijd wordt het vruchtje uitgestoten wat gepaard kan gaan met het verlies van enkele grote bloedstolsels (vuistgroot). Is het vruchtje uit de baarmoeder dan zal de buikpijn verdwijnen en zal het bloedverlies minder worden. Er kan nog ongeveer een week bloedverlies plaatsvinden te vergelijken met een menstruatie. Is het bloedverlies te ruim (meer dan enkele grote bloedstolsels of bloedverlies is niet met maandverband op te vangen) of houdt de buikpijn langer dan enkele uren aan neem dan zeker contact met ons op. Je mag altijd bellen om even te overleggen ook als het normaal lijkt te verlopen.

Houdt het bloedverlies langer dan 1 week aan, neem dan ook contact met ons op.
Heb je het gevoel dat je koorts hebt neem dan rectaal de temperatuur op en neem contact met ons op bij meer dan 37,5 graden.

Is het vruchtje groter dan ongeveer 8 weken dan kun je misschien een kleine foetus herkennen als je het bloedstolsel(s) opvangt en bekijkt. Er zit vaak nog een vruchtzakje met vocht omheen. Jullie mogen zelf bepalen wat er met het vruchtje moet gebeuren. Jullie kunnen het bijvoorbeeld begraven in de tuin. Het zal ook vaak gebeuren dat het bloedverlies heviger wordt en je verliest het vruchtje op de wc. Het wegspoelen ervan is dan soms snel gebeurt. Wil je niet dat dit gebeurt zet dan een teiltje in de wc.

Er zal een afspraak in het ziekenhuis worden gemaakt indien de miskraam niet spontaan optreedt of indien jullie niet willen afwachten. In het ziekenhuis zal worden besproken wat de mogelijkheden zijn. In principe zijn er twee mogelijkheden. De miskraam kan worden opgewekt met medicatie (misoprostol) of er kan een curettage worden verricht.

Enkele lieve reacties