Kraamzorg

Verwend worden, je hebt het verdiend.

Kraamzorg is uniek in de wereld. Behalve Nederland is er geen land ter wereld waar vrouwen een kraamverzorgende krijgen die hen ondersteunen tijdens het kraambed. De kraamverzorgende leert jou en je partner de baby te verzorgen of zij helpt jou bij de borstvoeding. Een kraamverzorgende blijft ongeveer 8 dagen na de bevalling.

Hoeveel uur krijg je kraamzorg?

Je hebt wettelijk minimaal recht op 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen.
Je hebt maximaal recht op 80 uur kraamzorg.
Het standaard aantal uur kraamzorg is 49.
Het aantal uren dat jij krijgt wordt aangegeven tijdens het intakegesprek.
In overleg met je verloskundige en de kraamzorg kan het aantal uren worden uitgebreid als dit nodig is, bijvoorbeeld als:

  • Je niet goed herstelt
  • Er complicaties zijn
  • Je problemen hebt met het geven van borstvoeding
  • Je een meerling krijgt

Er wordt ook gekeken naar de samenstelling van  je gezin. Moeders zonder partner krijgen langer hulp. De uren kunnen ook worden ingekort wanneer ja al een paar dagen van het kraambed in het ziekenhuis hebt doorgebracht. Ook kun je er zelf voor kiezen om minder uren af te nemen.

Wat doet de kraamverzorgende?

  • Jou en je partner alles leren over de verzorging en het gedrag van de baby
  • Dagelijks jouw herstel controleren
  • Dagelijks de baby controleren op zaken als kleur, gewicht, temperatuur, drinken, ontlasting en plassen
  • Als de kraamverzorgende constateert dat er iets niet goed gaat met jou of de baby, overlegt ze dit met de verloskundige
  • Ze doet de basis van het huishouden; de was van jou en de baby, het bed verschonen, de babykamer en het sanitair. Heb je al kinderen? Dan verzorgt ze deze ook.
  • Ze begeleidt bij het geven van borstvoeding

Wat kost kraamzorg?

Het grootste deel van de kraamzorg wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering. De overheid heeft echter een bedrag van 4,10 per uur vastgesteld dat je zelf moet bijdragen. Soms wordt dit alsnog vergoed in je aanvullende verzekering. Als je precies wilt weten hoe dit voor jou geldt, check dan je polisvoorwaarden.

Het is van belang dat je je laat inschrijven voor kraamzorg (liefst vóór de 16 de zwangerschapsweek). Het is mogelijk om je rechtstreeks bij onderstaande bureau’s aan te melden. Zij zullen je dan op de hoogte brengen hoe de inschrijving verder gaat. Een andere mogelijkheid is om je aan te melden via de site van je zorgverzekeraar

Met de volgende bureau’s hebben wij een fijne samenwerking:

Enkele lieve reacties