Het voelen van je baby geeft je een vertrouwd gevoel en is belangrijk. Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog zwak, maar worden sterker naarmate de baby groeit. ‘Leven voelen’ wordt dit ook wel genoemd. Waarom is leven voelen belangrijk? Je baby krijgt voeding en zuurstof via de placenta (moederkoek). Als de werking van de placenta minder wordt, kan de conditie van je kind achteruit gaan. Het zal minder gaan bewegen.
Het is belangrijk dat je de bewegingen van je baby voelt zoals jij dat gewend bent. Als je merkt dat je baby rustiger wordt of anders beweegt dan normaal, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. In deze folder krijg je informatie over de normale bewegingen van je baby in de zwangerschap en wat je moet doen als je baby minder of anders beweegt.
Als jonge (aanstaande) moeder heb je met dezelfde dingen te maken als andere moeders. Toch zijn of gaan de dingen voor jou soms nét even anders dan bij andere moeders.
In deze brochure vind je praktische informatie over:
Je bent zwanger en dat is iets heel bijzonders. Waarschijnlijk heb je vragen over de zwangerschap en controles. Welk onderzoek kun je verwachten bij je bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog? Zijn er nog andere onderzoeken? Hoe zit het met voeding, medicijngebruik, sport en werk?
In deze folder lees je over al deze onderwerpen. De meeste vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap te maken met klachten die bij de zwangerschap horen. Ook daarover lees je meer in deze folder
Tijdens de zwangerschap kun je rond 13 en rond 20 weken met een echo laten onderzoeken of jullie kindje lichamelijke afwijkingen heeft. Deze onderzoeken maken deel uit van prenatale screening.
Indien er een verdenking ontstaat op een aandoening bij jullie kindje zal verwijzing naar een kliniek (i.p. ziekenhuis Maastricht) plaatsvinden voor verder onderzoek.
Meer weten over de 13 en 20 wekenecho? In een gesprek zullen wij dit verder uitleggen en bespreken. De informatie in deze brochure kan helpen bij de voorbereiding op dit gesprek.
U kunt uw ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal aangeboren aandoeningen. Dit heet prenatale screening.
In deze brochure leest u meer over de prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom.
Wilt u meer weten over screening? In een gesprek zullen wij dit uitleggen en bespreken. De informatie in deze brochure kan u helpen bij de voorbereiding op dit gesprek.
Je bent zwanger en je bent rhesus D of rhesus C negatief. Wat gebeurt er dan?