Inleiden

Inleiden van de bevalling kan nodig zijn om diverse redenen, bijvoorbeeld bij hoge bloeddruk of overtijd gaan. Altijd omdat er een medische reden is die risico’s voor jezelf en/of voor de baby met zich meebrengt. Dit betekent dat je in het ziekenhuis moet bevallen met een medische indicatie. Voorafgaand aan de inleiding heb je een controle door een verloskundige of een andere zorgverlener uit het ziekenhuis. Deze verloskundige controleert jouw conditie en die van je baby. Ook informeert zij je over de inleiding en zij verricht een inwendig onderzoek.

Als de baarmoedermond nog helemaal niet rijp is, dan wordt de inleiding gestart door vaginale tabletten of een ballonkatheter (een ballonnetje dat wordt opgeblazen in je baarmoedermond). Als de baarmoedermond rijper is, is er sprake van ontsluiting (je hebt dan 1-2 centimeter) , dan wordt de inleiding gestart door het kunstmatig breken van vliezen door de verloskundige of andere zorgverlener.

Soms kan het dan nog even duren voordat je gaat bevallen. Het verloop van een inleiding kan erg verschillen qua duur. Als je baarmoedermond bij het inwendig onderzoek onrijp is, kan de inleiding enkele dagen duren. Als de inleiding start met het breken van de vliezen, dan wordt je baby vaak binnen 24 uur geboren.

Enkele lieve reacties