Geboorteplan

Nadenken over jullie invulling van de bevalling…

De mogelijkheid bestaat om een geboorteplan te schrijven voor de bevalling.  Wij bewaren dit in je dossier en in geval van verwijzing naar de gynaecoloog gaat deze mee en wordt hier ook rekening mee gehouden (zo ver als mogelijk)  tijdens je bevalling.

In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld voor jezelf, je partner, je verloskundige of andere zorgverleners. Door het geboorteplan laat je zien wat voor jou belangrijk is. Degene die je bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden

Een geboorteplan is een beknopt document dat je digitaal of op papier kunt invullen. De lengte varieert tussen een paar regels tot maximaal twee A4’tjes. Zorgverleners moeten het namelijk snel kunnen lezen

In geboorteplan beschrijf je het volgende:

  • Waar je wilt bevallen
  • Wie er bij de bevalling mogen zijn
  • In welke houding je wilt bevallen
  • Of je pijnstilling wilt en zo ja, welke methode
  • Of je je baby zelf wilt aanpakken
  • Wie de navelstreng door mag knippen
  • Of je borstvoeding wilt geven

Redenen om een geboorteplan te schrijven:

Je bent al bewust bezig met je bevalling, waardoor je je zo goed mogelijk voorbereid. Je laat de verloskundige en andere zorgverleners weten wat je belangrijk vindt, wat jouw ideeën en wensen zijn en hoe jij graag wilt dat mensen met je omgaan.

Je kunt samen met je partner de bevalling en de verwachtingen van elkaar bespreken.

Door een geboorteplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.

Bespreek het geboorteplan met ons. Wij kunnen je verdere uitleg geven en bepalen of je wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren voor bepaalde wensen. Vaak zijn er dan alternatieven.

Via de volgende link vind je een voorbeeld om een geboorteplan te schrijven: Geboorteplan

 

You don’t always need a plan. Sometimes you just need to breathe, trust, let go and see what happens.

Enkele lieve reacties