Beladvies

Het is begonnen…

Bereikbaarheid
Voor alle vragen tijdens de bevalling zijn wij bereikbaar op ons praktijknummer: 06 27 62 18 51.
Het kan voorkomen dat wij de telefoon niet op kunnen nemen, je hoort dan op de voicemail wie er dienst heeft en hoe je de dienstdoende verloskundige dan kunt bereiken.

Bevalling voor 37 weken
Indien je nog geen 37 weken zwanger bent en er treden weeën op, de vliezen breken of er is bloedverlies met of zonder slijm bel dan direct.

Bevalling tussen 37 en 42 weken
Weeën
Voorafgaand aan een bevalling zijn er soms al dagen met onregelmatige samentrekkingen van de baarmoeder aanwezig. Deze samentrekkingen lijken op lichte weeën en kunnen soms ook pijnlijk zijn en komen soms frequent en dan een aantal uren niet. Vaak zijn ze ook wisselend in sterkte. Ze worden ook wel voor-weeën genoemd. Het is in deze fase belangrijk om niet teveel te gaan wachten op de bevalling. Is het overdag ga dan afleiding zoeken en ’s nachts probeer in bed te blijven, ook al lukt het slapen niet meer. Je mag 2 paracetamol nemen ter verlichting, warmte helpt ook. Op deze manier spaar je zoveel mogelijk je energie die je nog hard nodig gaat hebben als de bevalling echt begint. Heb je er veel last van of wordt je, doordat ze aanhouden, erg moe bel ons dan zodat we kunnen zoeken naar een oplossing.
Weeën zijn samentrekking van de baarmoeder die ontsluiting veroorzaken. Weeën komen frequent en blijven frequent komen, dat wil zeggen binnen de 5 minuten. Weeën nemen ook toe in sterkte en duur.
Indien de weeën 1 uur lang om de 3-4 minuten blijven komen en een minuut aanhouden en toenemen in pijnlijkheid dan moet je ons bellen (met weeën om de 3-4 minuten bedoelen we de tijd van begin van de wee tot aan het begin van de daarop volgende wee, dus eigenlijk een wee plus pauze). Omdat wij telefonisch al het een en ander willen weten vinden wij het prettig als de zwangere zelf belt.

Vruchtwaterverlies
10% van de bevallingen begint met het breken van de vliezen. Er loopt dan een royale hoeveelheid vocht weg wat niet tegen te houden is. Soms breken de vliezen niet bij de baarmoedermond, maar wat hoger in de baarmoeder en dan loopt er maar weinig vocht weg. In het laatste geval is het wel zo dat je ongeveer iedere 1 a 2 uur wat blijft verliezen. Dus ook bij kleine beetjes vochtverlies moet je op onderstaande adviezen letten en bellen:

  • Probeer wat vocht op te vangen en bewaar nat ondergoed of verband totdat wij langs geweest zijn.
  • Als het hoofdje van de baby nog niet ingedaald zit, dit hebben wij op het spreekuur verteld, ga dan liggen en bel ons dag en nacht.
  • Bij helder vruchtwater, waterkleurig met of zonder witte vlokjes of lichtroze, zonder weeën en het hoofdje zit ingedaald, bel je overdag direct en indien dit ’s nachts gebeurt, dan bel je de volgende ochtend.
  • Is het vruchtwater groenig, okergeel of bruin, dan heeft het kindje waarschijnlijk in het vruchtwater gepoept. Dit is een reden om direct, ook ’s nachts, contact met ons op te nemen.
  • Als de vliezen zijn gebroken mag je niet meer in bad, douchen mag wel.
  • Meestal duurt het een aantal uren voordat de eerste weeën beginnen, maar de meeste vrouwen bevallen wel binnen 24 uur nadat de vliezen zijn gebroken. Zijn de vliezen langer dan 24 uur gebroken, dan zal de bevalling in het ziekenhuis (en soms opgewekt) worden onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog.

Bloedverlies en verlies van de slijmprop
In de zwangerschap kun je de slijmprop verliezen, hier kan een beetje bloed in zitten, hiervan hoef je niet te schrikken. Is er meer dan een beetje bloed of is het helderrood bloed zonder slijm, dan moet je ons direct bellen. Het verlies van de slijmprop zegt niets over wanneer je gaat bevallen, het kan nog weken duren.
Als je weeën hebt kun je ook wat bloederig slijm verliezen. Dit wordt meestal veroorzaakt  door het verliezen van de slijmprop en door het veranderen van de baarmoedermond waardoor kleine bloedvaatjes stuk gaan. Meestal is dit dus een teken dat je bevalling vordert.
Vaginaal bloedverlies zonder slijm dat meer is dan een beetje is een reden om contact met ons op te nemen.

Ongerustheid of twijfel?
Altijd bellen!

Enkele lieve reacties