Yes you can!
Hoe ga je om met de pijn?
Nu je zwanger bent, ga je jezelf misschien een paar dingen afvragen? Bijvoorbeeld hoe ga ik om met de pijn tijdens de bevalling, hoe erg zal die zijn en wat als ik er niet tegen kan? Kan ik dan iets tegen de pijn krijgen?
De weeën worden naarmate de bevalling vordert krachtiger en pijnlijker. Het verschilt per vrouw waar zij pijn heeft (buik, rug of benen) en ook ervaren vrouwen baringspijn verschillend. Tijdens de bevalling maakt je lichaam zelf pijnstillers aan, de zogenaamde endorfinen. De roesachtige toestand die kan ontstaan door het vrijkomen van deze stoffen, zorgt ervoor dat het lichaam goed kan ontspannen tijdens de krachtige weeën, waardoor deze beter hun werk kunnen doen en de pijn beter te verdragen is dan wanneer je heel verkrampt en angstig bent. Verkramping en angst zorgen tijdens een bevalling voor de aanmaak van adrenaline, welke de grootste tegenhanger van het weeën stimulerend hormoon is, namelijk oxytocine. Dit hormoon kan dus niet goed werken als je heel angstig of verkrampt bent, waardoor de weeën niet goed zullen doorzetten. Als je voorafgaand aan de bevalling merkt dat je bang bent, is het goed dit tijdig aan te geven. Wij kunnen kijken of we een deel van de angst kunnen wegnemen d.m.v. informatie. Het volgen van een zwangerschapscursus is een goed idee om je meer vertrouwen te geven in het baringsproces. Maak het daarom altijd kenbaar.
Mocht pijnbestrijding nodig zijn, dan wordt je tijdens de bevalling altijd overgedragen aan de gynaecoloog in het ziekenhuis. Er zijn verschillende mogelijkheden op het gebied van pijnstilling en er zal in overleg met de arts besloten worden wat het beste bij jouw situatie op dat moment past. Natuurlijk kun je hier zelf ook een voorkeur in uitspreken. De arts zal kijken of aan het verzoek voldaan kan worden.
Voorafgaand aan de toediening van pijnstillende medicatie, wordt altijd de conditie van je kindje gecontroleerd d.m.v. een hartfilmpje. Omdat elke vorm van medicatie ook bij de baby terecht komt, is het van belang dat het kindje zich lekker voelt in je buik. Dit hartfilmpje duurt ongeveer een half uur.
Mogelijkheden in Venlo, Viecuri:
- Pompje met Remifentanil
- Ruggenprik (‘epiduraal’)
Mogelijkheden in Boxmeer, Maasziekenhuis pantein:
- Ruggenprik
- Pethidine
Bekijk de folder ‘Bevallen – Hoe ga je om met pijn?’. De folder beschrijft allerlei manieren om de pijn tijdens het bevallen te verzachten. Met en zonder medicijnen. Thuis en in het ziekenhuis.
Het boek ‘duik in je weeӫn’ van Juliette de Wit en Carita Salome geeft ook een goede uitleg hoe met pijn tijdens de bevalling om te gaan.