Bevalling

Als de bevalling begint voordat je 37 weken zwanger bent, heet dit vroeggeboorte. Ook wel premature of preterme bevalling genoemd.

Signalen van vroeggeboorte

Je kunt vooraf niet weten of je te vroeg gaat bevallen. Bovendien lijken sommige tekenen van vroeggeboorte op ‘gewone’ zwangerschapsklachten.

Signalen van vroeggeboorte:

  • Het verliezen van vocht uit de vagina, dat kan in een plotselinge golf of door steeds kleine beetjes te lekken (bijvoorbeeld bij opstaan, bewegen of na het plassen)
  • Bloedverlies uit de vagina
  • Harde buiken die steeds terugkomen, bijvoorbeeld elke 10 minuten of vaker
  • Krampen zoals tijdens je menstruatie
  • Een toename van vaginale afscheiding die bloederig is of slijmerig.

Soms ontstaan er wat onduidelijke klachten als teken van vroeggeboorte die ook vaak voorkomen zonder dat er sprake is van een aanstaande bevalling. Heb jij het gevoel dat er ‘iets’ niet klopt, je maakt je zorgen neem dan contact met ons op bij onderstaande klachten:

  • Lage of constante rugpijn
  • Druk op je bekken

Risico’s voor de baby

Als je kindje voor 37 weken wordt geboren vindt er een opname plaats meestal op de ceuveuse afdeling

Te vroeg geboren what is an open thesis effects of global warming speech in english baby’s hebben meer kans op:

  • voedingsproblemen what is an open thesis effects of global warming speech in english omdat ze nog niet zo goed kunnen zuigen, slikken en ademen zoals op tijd geboren baby’s.
  • ademhalingsproblemen zoals apneu (apneu is het ‘vergeten’ om adem te halen);
  • meer kans op wiegendood (wiegendood is als een baby plotseling en onverwacht overlijdt, meestal tijdens de slaap);
  • leer- en gedragsproblemen in hun kindertijd ten opzichte van op tijd geboren baby’s.

Spannend! Wij zijn er om je te helpen!

Hoe bereid je je voor?

Een goede voorbereiding kan angst en onzekerheid wegnemen. Hierdoor kun je tijdens de bevalling beter ontspannen. En ontspanning zorgt ervoor dat je minder last van de pijn hebt en je weeën beter doorzetten, waardoor je bevalling vlotter verloopt. Hoe kun je je goed voorbereiden?

Wat kun je doen?

  • Zoek betrouwbare informatie over bevallen.
  • Stel vragen aan je verloskundige.
  • Bezoek een voorlichtingsavond  in het ziekenhuis of het geboortecentrum.
  • Volg een zwangerschapscursus.
  • Oefen alvast met ademhalingstechnieken.
  • Bespreek hoe en waar je wilt bevallen in een geboorteplan.
  • Regel iemand die jou ondersteuning kan bieden.

Rust goed uit maar blijf ook in beweging

Als je goed uitgerust bent, kun je beter tegen pijn. Dus rust in de laatste weken van je zwangerschap zo goed mogelijk uit maar probeer ook nog aan je beweging te denken zodat je ook je conditie nog enigszins op peil houdt.

Neem zwangerschapsverlof en probeer rond de 36 weken zwangerschap de babykamer in orde te hebben en alle spullen in huis.

Geef aan wat je wilt

Weet je wat je wilt doen om met de pijn om te gaan? Geef je voorkeuren aan in een geboorteplan. Zie je op tegen de bevalling of heb je vragen? Bespreek dit met ons.

Regel dat er iemand bij je is om je te steunen

Door goede ondersteuning  tijdens de bevalling blijkt dat vrouwen minder pijn hebben. Hierdoor hebben ze minder vaak behoefte aan pijnbehandeling met medicijnen.

Staat alles klaar?

Voor zowel een thuis bevalling als een ziekenhuisbevalling is het nodig om wat zaken te regelen:

  • Het bed dient op klossen of kratten te staan. De afstand van de grond tot aan bovenkant van het matras moet minstens 70 cm zijn, hoger is nog beter.
  • Een po dient onder het bed te staan. Zowel de po als de klossen zijn vanaf 37 weken vrij verkrijgbaar bij de thuiszorgwinkel.
  • Het kraampakket moet in huis zijn, laat de spulletjes in de doos zitten!
  • Wij zijn rechtshandig, dus de bevalling vindt plaats aan de linkerkant van het bed (dwz als je voor het bed staat links). Eventueel kun je zeiltje in het bed leggen ter bescherming van de matras. Leg het zeiltje dan rechtstreeks op de matras, daaroverheen een handdoek, dan een molton en dan het onderlaken; anders broeit het zo.
  • Een waterbed is niet geschikt om op te bevallen, zorg dan voor een eenpersoonsbed op klossen.
  • Zorg dat een tas klaar staat voor het ziekenhuis met de volgende dingen erin: pyjama, ondergoed, t-shirt of hemdje waar je in wilt bevallen, toiletspullen, een ochtendjas, sloffen of slippers, schone kleren voor naar huis te gaan, kleertjes voor de baby (liefst ook een jasje/vestje), 2 mutsjes voor de baby, ponsplaatje van het ziekenhuis, lijstje met telefoonnummers, fototoestel met extra batterijen. Ook de maxi-cosi met een dekentje of omslagdoek moet mee naar het ziekenhuis worden genomen.

Als de bevalling begint is het handig om de volgende spullen klaar te zetten:

  • 2 lege emmers met in 1 een grijze vuilniszak
  • Plastic kom of teiltje
  • 10 stoffen/hydrofiel luiers
  • 2 metalen kruiken
  • Kleertjes voor de baby (1 rompertje, 1 katoenen truitje, 1 broekje, sokjes,1 flanellen omslagdoek en 2 mutsjes)
  • Keukenrol of wc rol
  • Klein wiegje
  • Zorg, dat het lekker warm is op de kamer waar je gaat bevallen. Download de checklist voor alle benodigdheden voor jou en de baby rondom de bevalling

Je kan via de volgende link een handige checklist downloaden: Checklist- Bevallen wat heb je nodig

Het is begonnen…

Bereikbaarheid
Voor alle vragen tijdens de bevalling zijn wij bereikbaar op ons praktijknummer: 06 27 62 18 51.
Het kan voorkomen dat wij de telefoon niet op kunnen nemen, je hoort dan op de voicemail wie er dienst heeft en hoe je de dienstdoende verloskundige dan kunt bereiken.

Bevalling voor 37 weken
Indien je nog geen 37 weken zwanger bent en er treden weeën op, de vliezen breken of er is bloedverlies met of zonder slijm bel dan direct.

Bevalling tussen 37 en 42 weken
Weeën
Voorafgaand aan een bevalling zijn er soms al dagen met onregelmatige samentrekkingen van de baarmoeder aanwezig. Deze samentrekkingen lijken op lichte weeën en kunnen soms ook pijnlijk zijn en komen soms frequent en dan een aantal uren niet. Vaak zijn ze ook wisselend in sterkte. Ze worden ook wel voor-weeën genoemd. Het is in deze fase belangrijk om niet teveel te gaan wachten op de bevalling. Is het overdag ga dan afleiding zoeken en ’s nachts probeer in bed te blijven, ook al lukt het slapen niet meer. Je mag 2 paracetamol nemen ter verlichting, warmte helpt ook. Op deze manier spaar je zoveel mogelijk je energie die je nog hard nodig gaat hebben als de bevalling echt begint. Heb je er veel last van of wordt je, doordat ze aanhouden, erg moe bel ons dan zodat we kunnen zoeken naar een oplossing.
Weeën zijn samentrekking van de baarmoeder die ontsluiting veroorzaken. Weeën komen frequent en blijven frequent komen, dat wil zeggen binnen de 5 minuten. Weeën nemen ook toe in sterkte en duur.
Indien de weeën 1 uur lang om de 3-4 minuten blijven komen en een minuut aanhouden en toenemen in pijnlijkheid dan moet je ons bellen (met weeën om de 3-4 minuten bedoelen we de tijd van begin van de wee tot aan het begin van de daarop volgende wee, dus eigenlijk een wee plus pauze). Omdat wij telefonisch al het een en ander willen weten vinden wij het prettig als de zwangere zelf belt.

Vruchtwaterverlies
10% van de bevallingen begint met het breken van de vliezen. Er loopt dan een royale hoeveelheid vocht weg wat niet tegen te houden is. Soms breken de vliezen niet bij de baarmoedermond, maar wat hoger in de baarmoeder en dan loopt er maar weinig vocht weg. In het laatste geval is het wel zo dat je ongeveer iedere 1 a 2 uur wat blijft verliezen. Dus ook bij kleine beetjes vochtverlies moet je op onderstaande adviezen letten en bellen:

  • Probeer wat vocht op te vangen en bewaar nat ondergoed of verband totdat wij langs geweest zijn.
  • Als het hoofdje van de baby nog niet ingedaald zit, dit hebben wij op het spreekuur verteld, ga dan liggen en bel ons dag en nacht.
  • Bij helder vruchtwater, waterkleurig met of zonder witte vlokjes of lichtroze, zonder weeën en het hoofdje zit ingedaald, bel je overdag direct en indien dit ’s nachts gebeurt, dan bel je de volgende ochtend.
  • Is het vruchtwater groenig, okergeel of bruin, dan heeft het kindje waarschijnlijk in het vruchtwater gepoept. Dit is een reden om direct, ook ’s nachts, contact met ons op te nemen.
  • Als de vliezen zijn gebroken mag je niet meer in bad, douchen mag wel.
  • Meestal duurt het een aantal uren voordat de eerste weeën beginnen, maar de meeste vrouwen bevallen wel binnen 24 uur nadat de vliezen zijn gebroken. Zijn de vliezen langer dan 24 uur gebroken, dan zal de bevalling in het ziekenhuis (en soms opgewekt) worden onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog.

Bloedverlies en verlies van de slijmprop
In de zwangerschap kun je de slijmprop verliezen, hier kan een beetje bloed in zitten, hiervan hoef je niet te schrikken. Is er meer dan een beetje bloed of is het helderrood bloed zonder slijm, dan moet je ons direct bellen. Het verlies van de slijmprop zegt niets over wanneer je gaat bevallen, het kan nog weken duren.
Als je weeën hebt kun je ook wat bloederig slijm verliezen. Dit wordt meestal veroorzaakt  door het verliezen van de slijmprop en door het veranderen van de baarmoedermond waardoor kleine bloedvaatjes stuk gaan. Meestal is dit dus een teken dat je bevalling vordert.
Vaginaal bloedverlies zonder slijm dat meer is dan een beetje is een reden om contact met ons op te nemen.

Ongerustheid of twijfel?
Altijd bellen!

Beide is mogelijk? Dat is fijn, dan mag jij kiezen waar je bevalt.

Als de zwangerschap goed verlopen is, en er zijn geen medische redenen om niet thuis te mogen bevallen, dan kan je zelf de plaats van de bevalling bepalen. Je kunt kiezen voor een bevalling thuis of in het ziekenhuis op de “open verloskamer”.

Het is van belang dat je daar bevalt, waar jullie je het prettigst voelen. De ontsluiting verloopt sneller als je je fijn en ontspannen voelt. Je mag hierover nog beslissen als je weeën krijgt. Bij 34 weken bespreken we dat tijdens een controle waarvoor we 30 minuten inplannen. We bespreken dan ook je geboorteplan.

Thuis
In Nederland kiezen vrouwen regelmatig voor een thuisbevalling in hun eigen vertrouwde omgeving. De zorg die je nodig hebt, is 24 uur per dag, 7 dagen per week en overal beschikbaar. Dit systeem van hooggekwalificeerde service is uniek in de wereld en we zijn trots dat in Nederland de mogelijkheid nog steeds bestaat om thuis te bevallen. Onderzoek wijst uit dat thuis bevallen even veilig  is als in het ziekenhuis. Tijdens de bevalling krijgen we assistentie van een kraamverzorgster. Wij hebben als verloskundigen alle middelen bij de hand die nodig zijn voor  de opvang van moeder en kind.

Poliklinisch
Natuurlijk begeleiden wij ook een bevalling op de open verloskamer in het ziekenhuis. Een reden om poliklinisch te bevallen, kan zijn dat jullie je daar prettiger voelen. Of misschien woon je te klein of zijn er andere hinderlijke omstandigheden waardoor thuis bevallen niet ideaal is. Daarnaast kunnen er ook medische redenen zijn waarvoor wij een bevalling op de open verloskamer willen begeleiden, in plaats van thuis. Dit zullen wij altijd kenbaar maken en bespreken.

Bij een bevalling op de open verloskamer zal het eerste gedeelte van de ontsluiting thuis plaatsvinden. Het laatste gedeelte van de bevalling zal dan onder onze begeleiding in het ziekenhuis plaatsvinden. Hier worden we geassisteerd door een kraamverzorgster die wij bellen zodra we naar het ziekenhuis gaan. Indien de bevalling zonder complicaties verloopt gaan jullie 2-3 uur na de bevalling met de baby naar huis.

Meer informatie kan je vinden via de volgende link:

Feiten over bevallen in Nederland

Nadenken over jullie invulling van de bevalling…

De mogelijkheid bestaat om een geboorteplan te schrijven voor de bevalling.  Wij bewaren dit in je dossier en in geval van verwijzing naar de gynaecoloog gaat deze mee en wordt hier ook rekening mee gehouden (zo ver als mogelijk)  tijdens je bevalling.

In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld voor jezelf, je partner, je verloskundige of andere zorgverleners. Door het geboorteplan laat je zien wat voor jou belangrijk is. Degene die je bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden

Een geboorteplan is een beknopt document dat je digitaal of op papier kunt invullen. De lengte varieert tussen een paar regels tot maximaal twee A4’tjes. Zorgverleners moeten het namelijk snel kunnen lezen

In geboorteplan beschrijf je het volgende:

  • Waar je wilt bevallen
  • Wie er bij de bevalling mogen zijn
  • In welke houding je wilt bevallen
  • Of je pijnstilling wilt en zo ja, welke methode
  • Of je je baby zelf wilt aanpakken
  • Wie de navelstreng door mag knippen
  • Of je borstvoeding wilt geven

Redenen om een geboorteplan te schrijven:

Je bent al bewust bezig met je bevalling, waardoor je je zo goed mogelijk voorbereid. Je laat de verloskundige en andere zorgverleners weten wat je belangrijk vindt, wat jouw ideeën en wensen zijn en hoe jij graag wilt dat mensen met je omgaan.

Je kunt samen met je partner de bevalling en de verwachtingen van elkaar bespreken.

Door een geboorteplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.

Bespreek het geboorteplan met ons. Wij kunnen je verdere uitleg geven en bepalen of je wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren voor bepaalde wensen. Vaak zijn er dan alternatieven.

Via de volgende link vind je een voorbeeld om een geboorteplan te schrijven: Geboorteplan

 

You don’t always need a plan. Sometimes you just need to breathe, trust, let go and see what happens.

Liggen, staan, hurken, hangen of in bad…

Jij bepaalt in welke houding je straks je kindje op de wereld wilt zetten. Het is jouw bevalling. Als je je bevalhouding(en) zelf kiest, heb je meer controle. Dat voelt goed. Veel vrouwen kijken dan achteraf met een beter gevoel op hun bevalling terug. Je hoeft niet op je rug te bevallen. De plaatjes in de folder Welke houding past bij jou  laten stuk voor stuk houdingen zien die veel vrouwen prettig vinden tijdens hun bevalling.

Soms kan er een medische reden zijn om in rugligging te bevallen (bijvoorbeeld omdat er sprake is van een kunstverlossing), maar als er geen reden is dan is het goed om houdingen in elk geval af te wisselen.

Ga niet te snel in bed liggen. Wil je toch gaan liggen omdat je te moe wordt? Probeer dan eens of het goed voelt om op je zij te liggen, eventueel met een kussen tussen je benen

Wij staan open voor alle ‘andere’ bevalhoudingen; zoals bevallen op een baarkruk, in bad, staand of in zijligging!

Maak je keuze bespreekbaar of vraag ons naar de mogelijkheden.

Folders: Welke houding past bij jou?

Yes you can!

Hoe ga je om met de pijn?
Nu je zwanger bent, ga je jezelf misschien een paar dingen afvragen? Bijvoorbeeld hoe ga ik om met de pijn tijdens de bevalling, hoe erg zal die zijn en wat als ik er niet tegen kan? Kan ik dan iets tegen de pijn krijgen?

De weeën worden naarmate de bevalling vordert krachtiger en pijnlijker. Het verschilt per vrouw waar zij pijn heeft (buik, rug of benen) en ook ervaren vrouwen baringspijn verschillend. Tijdens de bevalling maakt je lichaam zelf pijnstillers aan, de zogenaamde endorfinen. De roesachtige toestand die kan ontstaan door het vrijkomen van deze stoffen, zorgt ervoor dat het lichaam goed kan ontspannen tijdens de krachtige weeën, waardoor deze beter hun werk kunnen doen en de pijn beter te verdragen is dan wanneer je heel verkrampt en angstig bent. Verkramping en angst zorgen tijdens een bevalling voor de aanmaak van adrenaline, welke de grootste tegenhanger van het weeën stimulerend hormoon is, namelijk oxytocine. Dit hormoon kan dus niet goed werken als je heel angstig of verkrampt bent, waardoor de weeën niet goed zullen doorzetten. Als je voorafgaand aan de bevalling merkt dat je bang bent, is het goed dit tijdig aan te geven. Wij kunnen kijken of we een deel van de angst kunnen wegnemen d.m.v. informatie. Het volgen van een zwangerschapscursus is een goed idee om je meer vertrouwen te geven in het baringsproces. Maak het daarom altijd kenbaar.

Mocht pijnbestrijding nodig zijn, dan wordt je tijdens de bevalling altijd overgedragen aan de gynaecoloog in het ziekenhuis. Er zijn verschillende mogelijkheden op het gebied van pijnstilling en er zal in overleg met de arts besloten worden wat het beste bij jouw situatie op dat moment past. Natuurlijk kun je hier zelf ook een voorkeur in uitspreken. De arts zal kijken of aan het verzoek voldaan kan worden.

Voorafgaand aan de toediening van pijnstillende medicatie, wordt altijd de conditie van je kindje gecontroleerd d.m.v. een hartfilmpje. Omdat elke vorm van medicatie ook bij de baby terecht komt, is het van belang dat het kindje zich lekker voelt in je buik. Dit hartfilmpje duurt ongeveer een half uur.

Mogelijkheden in Venlo, Viecuri:

  • Pompje met Remifentanil
  • Ruggenprik (‘epiduraal’)

Mogelijkheden in Boxmeer, Maasziekenhuis pantein:

  • Ruggenprik
  • Pethidine

Bekijk de folder ‘Bevallen – Hoe ga je om met pijn?’. De folder beschrijft allerlei manieren om de pijn tijdens het bevallen te verzachten. Met en zonder medicijnen. Thuis en in het ziekenhuis.

Het boek ‘duik in je weeӫn’ van Juliette de Wit en Carita Salome geeft ook een goede uitleg hoe met pijn tijdens de bevalling om te gaan.

Strippen  is een mogelijkheid om de kans op bevallen te vergroten. Eerst voelen wij via inwendig onderzoek of de baarmoedermond al soepel en is en of er al ontsluiting is. Als dat het geval is dan kan je gestript worden. Bij het strippen woelen we de vliezen van de baarmoedermond los. Hierbij komen hormonen vrij (prostaglandines) die nodig zijn om de bevalling op gang te brengen. Sommige vrouwen vinden het strippen vervelend. Andere vrouwen voelen er niet veel van. Door het strippen versneld de rijping van de baarmoedermond. Als het strippen het gewenste effect heeft, krijg je binnen 20 uur weeën. Indien nodig kan er nog een keer gestript worden als het de eerste keer geen effect had.

Inleiden van de bevalling kan nodig zijn om diverse redenen, bijvoorbeeld bij hoge bloeddruk of overtijd gaan. Altijd omdat er een medische reden is die risico’s voor jezelf en/of voor de baby met zich meebrengt. Dit betekent dat je in het ziekenhuis moet bevallen met een medische indicatie. Voorafgaand aan de inleiding heb je een controle door een verloskundige of een andere zorgverlener uit het ziekenhuis. Deze verloskundige controleert jouw conditie en die van je baby. Ook informeert zij je over de inleiding en zij verricht een inwendig onderzoek.

Als de baarmoedermond nog helemaal niet rijp is, dan wordt de inleiding gestart door vaginale tabletten of een ballonkatheter (een ballonnetje dat wordt opgeblazen in je baarmoedermond). Als de baarmoedermond rijper is, is er sprake van ontsluiting (je hebt dan 1-2 centimeter) , dan wordt de inleiding gestart door het kunstmatig breken van vliezen door de verloskundige of andere zorgverlener.

Soms kan het dan nog even duren voordat je gaat bevallen. Het verloop van een inleiding kan erg verschillen qua duur. Als je baarmoedermond bij het inwendig onderzoek onrijp is, kan de inleiding enkele dagen duren. Als de inleiding start met het breken van de vliezen, dan wordt je baby vaak binnen 24 uur geboren.

Bij een keizersnede wordt de baby met een operatie via de buikwand wordt geboren. Er zijn diverse medische redenen voor een keizersnede.  De keizersnede wordt ook wel sectio genoemd.

De keizersnede is een zware buikoperatie. Aan elke operatie zitten risico’s, dus ook aan de keizersnede. De meest voorkomende problemen na een keizersnede zijn: bloedarmoede, een blaasontsteking of een beschadiging van de blaas, een nabloeding in de buik, wondinfectie, trombose, blaasbeschadiging of darmen die niet op gang komen.

Door de keizersnede ontstaat een litteken in de baarmoeder. Er bestaat een kleine kans dat dit litteken gaat scheuren bij een volgende bevalling. Alle volgende bevallingen na een keizersnede moeten daarom plaatsvinden in het ziekenhuis onder leiding van de gynaecoloog. Ook is er een kleine kans dat tijdens een volgende zwangerschap de moederkoek ingroeit in het litteken van de keizersnede. Dit kan na de bevalling leiden tot veel bloedverlies; soms moet dan de baarmoeder verwijderd worden.

De operatie

Voor de operatie krijg je meestal een ruggenprik. Hierbij wordt alleen je onderlijf verdoofd en maak je de geboorte van de baby dus bewust mee. Een ruggenprik is ook minder risicovol voor jou dan een narcose. Als de baby snel geboren moet worden, krijg je een algehele narcose.

De gynaecoloog maakt een snee net boven het schaambeen. Je voelt geen pijn, maar wel druk op je buik als de baby wordt geboren. De wond wordt gehecht met oplosbare hechtingen zodat je niet terug hoeft te komen om de hechtingen te verwijderen.

Een variant van de keizersnede is de ‘de vriendelijke keizersnede’ ook gentle cesaean genoemd. Hierbij wordt de sfeer in de operatiekamer aangepast. Het is er warmer, het licht is er zachter en er kan muziek worden gedraaid. Je ziet de baby geboren worden en je krijgt hem na een korte check up bij je. Het blijkt dat moeders hierdoor minder stress en minder pijnbestrijding bij het hechten hebben. Daarnaast hebben ze een goede start van de borstvoeding én het is goed voor de band tussen moeder en kind.

In Venlo vindt ook de gentle cesarean plaats bij geplande keizersnedes indien dat gewenst is.

Filmpje over de Gentle Cesarean.