Folders

Zwangerschap

Zwanger!

Je bent zwanger en dat is iets heel bijzonders. Waarschijnlijk heb je vragen over de zwangerschap en controles. Welk onderzoek kun je verwachten bij je bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog? Zijn er nog andere onderzoeken? Hoe zit het met voeding, medicijngebruik, sport en werk?

In deze folder lees je over al deze onderwerpen. De meeste vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap te maken met klachten die bij de zwangerschap horen. Ook daarover lees je meer in deze folder

Download Andere talen

Informatie over de screening op downsyndroom

U kunt uw ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal aangeboren aandoeningen. Dit heet prenatale screening.

In deze brochure leest u meer over de prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom.

Wilt u meer weten over screening? In een gesprek zullen wij dit uitleggen en bespreken. De informatie in deze brochure kan u helpen bij de voorbereiding op dit gesprek.

Download Andere talen

Informatie over de 13 en 20 weken echo

Tijdens de zwangerschap kun je rond 13 en rond 20 weken met een echo laten onderzoeken of jullie kindje lichamelijke afwijkingen heeft. Deze onderzoeken maken deel uit van prenatale screening.

Indien er een verdenking ontstaat op een aandoening bij jullie kindje zal verwijzing naar een kliniek (i.p. ziekenhuis Maastricht) plaatsvinden voor verder onderzoek.

Meer weten over de 13 en 20 wekenecho? In een gesprek zullen wij dit verder uitleggen en bespreken. De informatie in deze brochure kan helpen bij de voorbereiding op dit gesprek.

Download Andere talen

Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen

Het voelen van je baby geeft je een vertrouwd gevoel en is belangrijk. Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog zwak, maar worden sterker naarmate de baby groeit. ‘Leven voelen’ wordt dit ook wel genoemd. Waarom is leven voelen belangrijk? Je baby krijgt voeding en zuurstof via de placenta (moederkoek). Als de werking van de placenta minder wordt, kan de conditie van je kind achteruit gaan. Het zal minder gaan bewegen.

Het is belangrijk dat je de bewegingen van je baby voelt zoals jij dat gewend bent. Als je merkt dat je baby rustiger wordt of anders beweegt dan normaal, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. In deze folder krijg je informatie over de normale bewegingen van je baby in de zwangerschap en wat je moet doen als je baby minder of anders beweegt.

Download Andere talen

Jong en een kind

Als jonge (aanstaande) moeder heb je met dezelfde dingen te maken als andere moeders. Toch zijn of gaan de dingen voor jou soms nét even anders dan bij andere moeders.

In deze brochure vind je praktische informatie over:

  • Wat je moet regelen voor en na de geboorte van je kind;
  • Hoe het zit met gezag en erkenning;
  • Welke financiële regelingen er zijn, zoals kinderbijslag en een babyuitkering en hoe je deze aan kunt vragen;
  • Welke mogelijkheden er zijn voor huisvesting;
  • Hoe je kinderopvang kunt regelen;
  • Hoe het zit met school of werk.
Download

Bloedgroep-rhesus tijdens zwangerschap

Je bent zwanger en je bent rhesus D of rhesus C negatief. Wat gebeurt er dan?

Download

Bevalling

Jouw Bevalling: Hoe bereid je je voor?

Een bevalling is niet niks. Sterker: bevallen is erg spannend. Vooral als het je eerste kindje is. Maar ook bij een tweede of volgende kindje weet je natuurlijk nooit hoe het dit keer zal gaan. Wanneer gaat het beginnen? Hoe zul je reageren op de weeën? Elke bevalling is anders en elke vrouw beleeft het op haar eigen manier. Hoe jij je voelt als je kindje geboren wordt, kan dus niemand je vertellen. Wel wat er tijdens een bevalling met je gebeurt en hoe je je daar zo goed mogelijk op kunt voorbereiden. Daarover gaat deze folder. Een paar dingen die handig zijn om nu alvast te weten en te doen, zetten we daarin voor je op een rij. Zodat je meer controle hebt en het vertrouwen hebt dat je de bevalling aankunt.

Download Andere talen

Jouw Bevalling: Hoe ga je om met pijn?

Nu je zwanger bent, heb je ongetwijfeld veel vragen. Bijvoorbeeld over pijn tijdens de bevalling. Hoe erg zal die zijn? En wat als je er niet tegen kunt? Kun je dan iets tegen de pijn krijgen? Bevallen doet pijn. Daar kan niemand omheen. Maar elke bevalling is anders. Hoeveel pijn jij zult hebben en waar precies, kan niemand voorspellen. Gelukkig zijn er allerlei manieren om de pijn te verzachten. Met en zonder medicijnen. Thuis, in het geboortecentrum of in het ziekenhuis. Lees in deze folder wat de mogelijkheden zijn. Dat kan je helpen om je straks meer op je gemak te voelen en minder pijn te hebben.

Download Andere talen

Jouw bevalling: Welke houding past bij jou?

Jij bepaalt in welke houding je straks je kindje op de wereld wilt zetten. Het is jouw bevalling. Als je je bevalhouding(en) zelf kiest, heb je meer controle. Dat voelt goed. Veel vrouwen kijken dan achteraf met een beter gevoel op hun bevalling terug.

Download

Kraambed

Screeningen bij pasgeborenen

Deze folder informeert u over de hielprik en de gehoorscreening bij pasgeborenen.

U leest hoe deze testen worden uitgevoerd en waar u terecht kunt voor meer informatie.

Download Andere talen

Anticonceptie.nl voor en na de bevalling

Op Anticonceptie.nl vind je alle informatie over anticonceptie, compleet met veelgestelde vragen en antwoorden. Overzichtelijk ingedeeld en duidelijk beschreven. Handig voor vrouwen vanaf de puberteit tot en met de overgang, vanaf het eerste vriendje tot en met een voltooid gezin. Raadpleeg voor meer informatie de betreffende patiëntenbijsluiter

Download